Historie

Lygten Station fungerede oprindeligt som endestation for København-Slangerup Banen fra dens opførelse i 1906 indtil 24. april 1976, hvor banen omlagdes til Svanemøllen Station i forbindelse med banens omdannelse til S-bane året efter. Den er placeret ved siden af den nuværende Nørrebro Station og blev tegnet af Statsbanernes overarkitekt Heinrich Wenck. I 1992 blev bygningen fredet.
Siden 2007 har FilmStationen hver anden uge omdannet stationen til biograf, og i sensommeren 2008 blev stationsbygningen lanceret som nyt kulturhus med navnet Station, der blandt andet arrangerer koncerter, stand-up og andre kulturelle arrangementer i den gamle station.

Dansk Jernbane-Klubs lokalafdeling DJK Hovedstadsområdet afholder sine månedlige medlemsmøder i stationsbygningen og den bevarer derved forbindelsen med fortiden. Stationshallen udlejes desuden til kulturarrangementer.

I løbet af sommeren 2013 blev der lagt op til, at Lygten Station skulle lukkes som kulturhus pr. 1. januar 2014 som følge af sparekrav fra Københavns Kommune. På et møde i Kultur- og Fritidsudvalget 15. august 2013 tilkendegav et flertal imidlertid, at Lygten Station skulle bevares som kultursted.

Ved siden af stationen løber vejen Lygten, der forbinder Nørrebrogade/Frederikssundsvej med Tagensvej og løber forbi Nørrebro Bycenter, som ligger hvor stationens spor og perron i sin tid var. Lygten er opkaldte efter Lygteåen – en del af Ladegårdsåen – der nu løber i rør under asfalten. På den modsatte side af Lygten er der oprettet en lovlig graffitivæg.